check
סגל בעבר | החוג לספרות עברית

סגל החוג

צרו קשר

ראשת החוג: ד"ר תמר הס
tamar.hess@mail.huji.ac.il

יועץ לתלמידי בוגר: ד"ר דודו רוטמן
David.rotman@mail.huji.ac.il

יועץ לתלמידי מוסמך: פרופ' גדעון טיקוצקי
giddon.ticotsky@mail.huji.ac.il

רכזת החוג: גב' איריס פרג
irispe@savion.huji.ac.il

 

סגל בעבר

אריאל הירשפלד

פרופ' אריאל הירשפלד

 

קרא עוד

חוקר ספרות עברית חדשה.

השלים את לימודיו בחוג לספרות עברית ומוזיקולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים. את עבודת הדוקטור שלו כתב בנושא "הסמל ביצירתו של י. ח. ברנר" בהנחיית פרופ' גרשון שקד. היה בעבר ראש החוג לספרות עברית באוניברסיטה העברית. עורך ושותף לכתב-העת "מחקרי ירושלים בספרות עברית."

בין ספריו: "רשימות על מקום", עם-עובד 2000. "רישומים של התגלות" כתר, 2006. "כינור ערוך - לשון הרגש בשירת ח"נ ביאליק" בהוצאת עם עובד (2011), "לקרוא את ש"י עגנון" בהוצאת אחוזת הבית (2011) - חלק מסדרת "לקרוא את" שאותה הוא גם ערך. "אל בשר הלשון – עיון ומחקר ביצירתו של יצחק לאור", בהוצאת הקיבוץ המאוחד (2012), נערך יחד עם סיגל נאור פרלמן.
קראו פחות
שולמית אליצור

פרופ' שולמית אליצור

חדר 6304. שעות קבלה: בתיאום מראש

עוסקת בחקר הפיוט והשירה העבריים משלהי העת העתיקה ועד לימי הביניים, וכן בחקר התפילה ותולדות המנהגים. רכשה את השכלתה הגבוהה באוניברסיטה העברית בירושלים, בעיקר בהדרכתו של פרופ' עזרא פליישר ז"ל. לימדה בחוג לספרות עברית במשך 40 שנה. 

קרא עוד
מנהלת המפעל לחקר השירה והפיוט בגניזה על שם עזרא פליישר, שעל יד האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים (מתשס"ו); חברת הנהלת קרן הרב דוד משה ועמליה רוזן, המוציאה לאור חיבורים מכתבי יד (מתשס"ט); חברת האקדמיה ללשון העברית (מתשס"ה) וחברת ועדת השמות הממשלתית (מתשע"ה); ושימשה במשך כמה שנים יושבת ראש חברת מקיצי נרדמים ועורכת כתב העת 'קובץ על יד', וכן הייתה חברת המערכת של כתב העת 'תרביץ', בצד עבודות עריכה נוספות. זכתה בפרס הרב קוק על ספרה 'שירה של פרשה' (תשס"א) ובפרס יצחק בן-צבי על ספרה 'פיוטי רבי פינחס הכהן' (תשס"ז).

כתבה כ-15 ספרים ומעל מאה מאמרים, וביניהם מהדורה של פיוטי ר' פינחס הכהן; אוסף כל מחזורי השבעתות לשבתות השנה, על פי הקריאות בתורה; וכן כמה מחקרים על תקופת הפייטנות המזרחית המאוחרת (מאות 12-9), ובהם מהדורות יצירותיהם של אלעזר בירבי קילר (שאיננו הקלירי הקדום); יהודה בירבי בנימן; יהושע בר כלפה; יוסף הלוי החבר בן חלפון ואחרים. חיברה ספר מקיף בן שלושה כרכים על שירת החול העברית בספרד; ובספרה 'למה צמנו: מגילת תענית בתרא ורשימות צומות הקרובות לה' התחקתה אחרי מקורותיה המגוונים וגלגוליה הנפתלים של רשימת תעניות קדומה. במחקריה עסקה גם בעיצוב הייחודי של סיפורי מקרא בשירי קודש מתקופות שונות (בולט בכיוון זה במיוחד ספרה 'שירה של פרשה'); בדרכי שילוב המדרשים בפיוטים; בניתוח תופעות לשוניות ביצירות הפייטנים; בהתחקות אחרי מנהגים קדומים, בעיקר של תפילה וקריאת התורה; ובנושאים מגוונים נוספים הקשורים לשירה ולפיוט. זכתה לחשוף מתוך קטעי הגניזה הקהירית יצירות חשובות רבות, ביניהן שני קטעים בלתי ידועים מספר בן סירא; שירים חדשים של ר' יהודה הלוי ועוד. כתבה ספר מקיף על תולדות הקדושתא - סוג פיוטי מרכזי וקדום ('סוד משלשי קודש'). בשנים האחרונות שוקדת על הכנת מהדורה מדעית לפיוטי ר' אלעזר בירבי קליר, ושני כרכים ראשונים שלה (בשיתוף ד"ר מיכאל רנד מאוניברסיטת קיימברידג') כבר הופיעו.

 

 

קראו פחות
גלית חזן-רוקם

פרופ' גלית חזן-רוקם

לימדה מעל 40 שנה במדור לאגדה ולספרות עממית בחוג לספרות עברית באוניברסיטה העברית. תחומי מחקרה כוללים: פואטיקה, ספרות עממית, אתנוגרפיה, חיי היום יום,  ומגדר בספרות חז"ל

קרא עוד
; תיאוריה של פולקלור וספרות עממית; סוגת הפתגם; תרבות עממית, פולקלור ורב תרבותיות בישראל; דמות היהודי הנודד בתרבות אירופה ומעבר לה.

כיהנה בקתדרה ע"ש מקס ומרגרטה גרונולד לפולקלור והיתה ראש התכנית לפולקלור יהודי והשוואתי, מנהלת "משגב ירושלים" - מרכז לחקר מורשת יהדות ספרד והמזרח (1992-1989), ראש המכון למדעי היהדות ע"ש מנדל (2004-2001), ומילאה תפקידים בוועדות של הפקולטה למדעי הרוח ושל האוניברסיטה. בין מייסדות ומקימות כתב העת מחקרי ירושלים בפולקלור יהודי והכנסים הבין-אוניברסיטאיים לפולקלור.

התארחה בתפקידי הוראה ומחקר באוניברסיטאות ובמוסדות מחקר באירופה ובארה"ב, וביניהם, אוניברסיטאות קליפורניה בברקלי, שיקגו, פנסילבניה, הלסינקי, סטוקהולם, אוסלו, ברגן, וויליאמס קולג', ה-Wissenschaftskolleg zu Berlin, והיתה עמיתה במרכז סכוליון (2011-2008) בקבוצת "הדמיון הפרשני".

היתה נשיאת החברה הבינלאומית לחקר הסיפורת העממית (International Society for Folk Narrative Research 2005-1998) ומכהנת במערכות מדעיות של כתבי עת בינלאומיים במדעי היהדות ובחקר הספרות העממית והפולקלור.

השלימה הדרכת מעל 30 בעלות ובעלי תואר דוקטור של האוניברסיטה העברית. פעילה חברתית ופוליטית בארגונים לא ממשלתיים לשוויון ולשלום. בין מקימות ומקימי כתב העת Palestine-Israel Journal וחברת המערכת מהקמתו.

קראו פחות